28 april 2018 : de definitie van "berg"

Gepubliceerd op 29 april 2018 om 19:11

Gisteren stonden al vier man aan de start voor een koningsritje. Pieter, Christian en Febian fietsten onder aanvoering van Marcel richting Wonck en Bassenge. Strak tempo, toch wel wat wind. Achter Bassenge een klein heuveltje vervolgens “Klein Lourdes” en daarna de betonplatenstreek. Ritje van 90-100 km. Marcel vreesde het ergste voor de zondag, gezien de snelheid waarmee het ritje is afgelgd.

 

Febian zaterdag niet aan de start. Wie wel: Marcel, Christian, Pieter, Nico, Uge en Joshua. Nico gaat een stuk mee want die heeft nog 150 km in de benen van gisteren. Joshua en Uge staan dus vers aan het vertrek. Vandaag is Christian de wegkapitein. Er staat een behoorlijk windje als we richting Klimmen fietsen, redelijk standaard aanloop. In Ransdaal rijden we binnendoor richting Fromberg, het is eigenlijk geen klim maar het loopt voor geen meter vooral met de tegenwind. Fromberg af, onderaan links en even verder rechts. Gevloek in de achterhoede, maar waarom, het is een weg die iets op loopt door het veld enkel de laatste 185 meter zijn wat steil. Heeft niet eens een naam deze “berg”. Ja de “Vrouwendelweg” wie kent hem of in dit geval haar niet. Tikt bovenaan even de 12% aan.  Voor alle zekerheid maar eens de definitie van “berg “opgezocht.   

 

Een berg is een landvorm die bestaat uit een beperkt gebied dat duidelijk hoger is dan de omgeving. De flanken van een berg bestaan uit meer of minder steile hellingen en het reliëf op en rondom de berg is groot. Een berg is in het algemeen hoger en steiler dan een heuvel, maar er bestaat geen vaste definitie voor het onderscheid tussen de twee. Soms wordt de definitie aangehouden dat een berg zich meer dan 200 à 300 meter boven zijn omgeving verheft; een kleinere verheffing wordt dan een heuvel genoemd.

 

Boven aangekomen nog meer gevloek, de wegkapitein krijgt het verzoek het niet al te zwaar te maken, een aantal mannen hebben nog altijd dikke benen en ze zullen op deze manier niet smaller worden. Christian pas daarom de route aan. Eyserbosweg naar beneden, kan nooit kwaad denkt hij. De mannen krijgen dus de kans op adem te komen. Vervolgens gaat het richting klooster van Wittem en via de rijksweg naar Gulpen. Gulpenerberg  laten we maar links liggen om muiterij te voorkomen.  En ook de Koning van Spanje komt nog te vroeg voor een enkeling. Dus dan maar via Del Gulpen richting  Slenaken en Teuven. Achter Teuven draaien we rechts op en beginnen we aan de lange klim naar Remersdaal.  In een rustig tempo wordt deze gezamenlijk bedwongen en de wegkapitein houdt alles goed in de gaten. Boven aangekomen zetten we koers naar Aubel, nog even om het slachthuis en dan pauzeren in het Centrum. Het is rustig op het terras, ook te koud, binnen is  nog plaats genoeg. We zijn op tijd want na onze eerste consumptie vallen er 26 mannen en vrouwen (in twee groepen) uit Zonhoven binnen. We zitten nu op 50km en 600HM, Meule waardig.  Na de pauze maken we nog een lusje om Val Dieu. Ondanks dat het wat op en af gaat klaagt niemand. We blijven wat klimmen en slingeren en komen uiteindelijk voor s’Gravenvoeren uit.  Omdat ze er overal aan de weg bezig zijn fietsen we richting Berneau en vervolgens richting Withuis. Enkel een slimme en boze boer haalt het tempo er even uit, hij blokkeert het fietspad. Marcel foeteren, boer foeteren. Het is dat ie geen tijd heeft anders hadden er klappe gevallen, zei hij. In Withuis vraagt de wegkapitein voor alle zekerheid maar hoe we naar huis gaan rijden. Gelukkig zitten we op een lijn en fietsen we binnendoor naar St-Geertruid. Eerst de Mescherberg en dan de Bukel. Gelukkig hebben we de wind in de rug zodat je ze nauwelijks voelt. Voor Cadier en Keer volgt nog het hupje bij “der Mathieu”. In Bemelen wil Marcel nog de Bemelerberg omhoog, hij wil toch “graag” 1200 HM bij elkaar fietsen. Getuigen kunnen verklaren dat het niet de keus was van de wegkapitein, desondanks twijfelt een enkeling daaraan. Daarna gaat het via Berg en Terblijt richting Houthem. Klein Haasdal is het laatste pukkeltje, vanaf Schimmert gaat het weer in gestrekte draf richting Elsloo. Ondanks dat het fris is willen een paar mannen een pintje pakken. Samen uit samen thuis, dus allemaal aan de pint.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.