Alpen 2012 (17 tm 23 juni)


 

Ritgegevens : 560 km, 12600 hoogtemeters en 13 beklimmingen

Dag Route Afstand HM weer ritgegevens
17 juni klim naar Oz   54 km  771 zonnig klik hier
18 juni Col D'ornon, Col de la Morte, klim naar Oz  121 km  2555 zonnig klik hier
19 juni Col du Glandon, Col du Telegraphe, Galibier, Oz  178 km  4018 bewolkt / regen klik hier
20 juni Rustdag     regen / droog zon  
21 juni Alpe d 'huez, Col de Sarenne (Mizoen), klim Oz  110 km  3392 zonnig klik hier
22 juni Col la Berarde, klim Oz  107 km  1855 zonnig  klik hier
23 juni terugreis     zonnig  
     570 km 12591    

 

Ritverslag:

Dag 1

Eigenlijk vertrek was gepland om 4:00 uur. Maar omdat de bus niet wilde starten vanwege een lege accu konden we pas om 6:00 vertrekken. De reis verloopt spoedig zodat we toch nog om 15:00 uur in Oz – Station arriveren waar we voor het eerst in de auto kennis maken met onze dagelijkse klim van 8 km, aangezien ons chalet op 1375 meter hoogte ligt. Snel worden de fietsen uitgeladen en worden de kamers van het chalet verdeeld en bagage uit en ingeruimd. Een kort ritje om de benen los te trappen staat er nog op de planning. Afdaling naar de Stuw van Allemont en vervolgens over vlakke weg naar Bourg d’Oisans waar we omkeren. En dan de eerste “col”,  en zeker niet de laatste, naar het Chalet. Ruim 8 km met een gem. stijgingspercentage  van 7,7 %. Geen makkie, waar zijn we aan begonnen zullen vele zich afvragen. Maar iedereen komt al dan niet tevreden boven. En na een eerste warme douche staat het eten al klaar. S ’avonds genieten we op het balkon van het schitterende uitzicht. Je moet er iets voor over hebben, maar je krijgt er wel iets voor terug. Een mooie eerste dag met zon en een heerlijke temperatuur.

Dag 2

Vandaag staan de Ornon en de la Morte op het programma. Cols van 2de categorie zullen we zeggen. Wederom is het mooi weer. De Col d’Ornon loopt goed en zonder noemenswaardige achterstand komt iedereen boven. Lekkere lange afdaling volgt waarna we na een glooiend tussenstukje beginnen aan de Col de la  Morte. Een zeer wisselende klim waarvan de laatste 3 kilometers het zwaarst zijn. Totale lengte is bijna 21 kilometer. Onderweg wordt er regelmatig op de mindere klimmers gewacht zodat de verschillen niet al te groot worden. De afdaling van de Morte is redelijk bochtig maar niet al te technisch. Eenmaal onder is het een lang stuk vals plat terug naar Allemont waar ons dus wederom de klim naar Oz staat te wachten. Maar voor vele gaat hij al een stuk beter dan de dag er voor. Mooi ritje waarvan iedereen heeft “genoten”

Dag 3

     

De koninginnenrit staat op het programma. De Marmotte, zonder de klim van Alpe d’huez maar wel met onze thuisklim naar Oz. Na een oponthoud vanwege een bomen kap beginnen we gezamenlijk aan de Croix de Fer / Glandon. 24 kilometer met een aantal vervelende stukken. Na een korte afdaling op de helft van de klim splitst de groep zich in twee. Christian, Pieter, Joshua en Jeffrey vormen de eerste groep en Arnaud, Febian, Uge en Thei vormen de tweede groep. Ruud probeert zo ver mogelijk te gaan en trekt vandaag zijn eigen plan. Bovenop de Glandon wordt er gewacht zodat we samen aan de afdaling kunnen beginnen. En ook het tussenstuk richting Telegraphe wordt gezamenlijk gefietst. Onderaan de Telegraphe splitsen de groepen zich weer. Eenmaal boven volgt er een korte afdaling waarna de Galibier volgt. 18 km, gemiddeld 6,9%. Gedurende de klim wordt het weer steeds slechter en een aantal kilometer boven de top begint het te regenen. Dus is er weinig tijd om bovenop te wachten zodat beide groepen, nadat ze compleet zijn snel afdalen. Alleen Uge besluit enkele kilometers voor de top in de bus te stappen. Op, het gaat niet meer. Jammer. De afdaling in de regen valt voor beide groepen niet mee. Koud, nat wegdek, gelukkig niet te veel bochten. Eenmaal in Bourg d’Oisans is het ergste leed geleden al regent het nog steeds. En dan, ja hoor nog even de klim naar Oz, die hoe gek het ook klinkt, ondanks dat we reeds 170 km in de benen hebben verrassend genoeg goed gaat. Arnaud, Febian en Thei besluiten onder aan de klim in de bus te stappen. Ze komen anders te laat voor het avond eten. Het was een pittig ritje mede door de kou en regen.

Dag 4

Rustdag. Regen in de ochtend, dus dan maar de fietsen poetsen en kleding uitwassen. Nog even tijd om Oz station te verkennen en een bezoekje te brengen aan Bourg d ‘Oisans waar in de middag de zon weer door breekt en het weer heerlijk toeven is. Joshua kan het niet laten om bij “thuiskomst” nog even af te dalen en dan weer omhoog te fietsen.

Dag 5

Vandaag staat de Nederlandse berg op het programma. De Alpe d’Huez. Gezamenlijk fietsen we naar Bourg d ‘Oisans waar we ons op de parkeerplaats van de plaatselijk super klaar maken voor die bekende klim. En dan kunnen we eraan beginnen. Meteen vanaf het begin spat de groep uit elkaar. Sommige willen een tijd zetten omdat ze de klim in het verleden al eens hebben gedaan en de tijden eens willen vergelijken. Pieter, Jeffrey en Joshua gaan er meteen vandoor. Christian en Thei volgen op afstand. Febian houdt zich gedurende de klim bij Arnaud en ook Uge en Ruud besluiten samen omhoog te klimmen. De begin van de klim is moordend om maar een cliché te gebruiken. Weersomstandigheden zijn ideaal. Zon en niet al te warm vanwege het vroege tijdstip. Joshua en Jeffrey komen als eerste boven.  Tijd tot aan het eerste terrasje 54 minuten. Pieter volgt op 2 minuten, Christian daar weer 3 minuten achter, Thei op 4 minuten achter Christian, Arnaud en Febian daar weer 5 minuten achter en tot slot en Ruud en Uge op 5 minuten (tijden op benadering op basis van fototoestel) Mooie tijden zeker voor de mannen die de Alp voor het eerst hebben beklommen. Bovenop de top wordt er nog even een groepsfoto gemaakt en zoeken we een terrasje op. Daarna dalen we af naar bocht 15 (la Garde) waar we binnendoor naar Auris fietsen. Schitterend stuk. Mooie vergezichten. Dit is genieten. Ook de rest van de route richting Le Freney blijft mooi. Jo staat al op ons te wachten bij de stuw. Ruud en Uge besluiten de makkelijkste weg terug te nemen. Voor de  overige mannen staat nu nog even de Sarenne vanuit Mizoen te wachten. Wederom z’n 20 km omhoog en dat na de Alpe d ‘Huez. Geen makkie en geen pretje. Afzien, en nog eens afzien. Een voor een komen de mannen weer boven. Nu dalen we weer af naar Alpe d’Huez waar we nu in bocht 5 afdraaien naar Villard Reculas waarna een lange mooie afdaling naar Sardonne volgt. Inmiddels donkere wolken en bliksem boven de Alpentoppen. Het moet nog even droog blijven want we moeten nog effe omhoog naar Oz. Het tempo wordt hoog gehouden, en er volgt een enerverende strijd om de bollentrui. Christian kan berggeit Joshua bijhouden en ook Febian beschikt nog over superbenen. Pieter en Jeffrey blijven iets achter maar beginnen aan een indrukwekkende finale waarbij ze eerst Febian en later ook Christian bijhalen. Joshua weet nog  iets te versnellen en Pieter lijkt de tol te betalen voor zijn inspanning. Jeffrey en Christian gaan zeer diep om de 2de plaats in te pikken. Eenmaal voor het chalet valt de regen met bakken uit de lucht. Het merendeel van de mannen komt nog droog binnen. Weer een mooie rit en gelukkig droog.

Dag 6

De slotetappe van een zware Alpenweek. Vandaag staat de La Berarde nog op het programma. Op papier een minder zware col. Slechts 3,8% maar ruim 20 kilometer lang. 2 Steile stukken, maar voor sommige is iedere meter steil na de afgelopen dagen. De klim is wederom schitterend, dus proberen we vandaag te genieten van de omgeving onder een strak blauwe lucht en temperaturen waar ze in Limburg van dromen. We proberen zo veel mogelijk samen omhoog te klimmen enkel Ruud en Uge doen het rustig aan. Boven ligt een restaurantje waar we gezamenlijk iets eten alvorens weer af te dalen. Zelfde weg terug. En dan pas merk je weer dat er toch voldoende stijging in zat. Nu is het nog z’n 15 km vlak naar Allemont waarbij het tempo hoog wordt gehouden door Uge!, Joshua en Jeffrey. Snelheden ruim boven de 35 km/uur. Het is op hangen en wurgen voor sommige. Onder aan de stuw besluiten de 2 boosdoeners (Joshua en Jeffrey) in Allemont nog even op zoek te gaan naar een cadeautje voor het thuisfront. Of zijn ze leeggereden. We zullen het nooit weten aangezien de overige mannen voor de laatste keer beginnen aan de slotklim die inmiddels geen geheime meer kent. Een andere groep van Stein wordt onderaan de klim ingehaald en achter gelaten. Slechts een man kan een stukje volgen. Pieter, Christian, Febian en Thei maken er ook nu weer een mooie “strijd” van. Ook Arnaud komt op zijn laatste reserves boven. Jeffrey en Joshua volgen iets later met kado. Uge en Ruud zijn beneden al ingestapt en komen vandaag makkelijk boven.

Een mooi afsluitende rit aan het einde van een zeer geslaagde week. 

klik hier om naar het foto album te gaan.

Speciaal woord van dank aan onze verzorger Jo Claassen, en BORN voor het beschikbaar stellen van het voedingpakket.

 

 

 


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb