21 mei 2016. "mooi maar zwaar"

Verslag organisatie:

In La Chouffe Classic van DVV Cycling Tour hebben de deelnemers zaterdag hun klimmersbenen mogen testen. Het gunstige weer zorgde zelfs voor een recordaantal inschrijvingen.

Vorig jaar klokte de organisatie af op 5200 sportievelingen en deze keer waren dat bijna 1000 personen meer met 6100 starters. De omstandigheden waren ideaal en we kregen dan ook een gezellige drukte in Houffalize. De fietsers konden kiezen uit drie afstanden: 165 km, 106 km of 73 km. Vooral de middellange afstand was het populairst. De bevoorradingen onderweg verliepen vlotjes. 

Hoofdsponsor DVV kwam uiteraard met een ruime delegatie aan de start en naar goede gewoonte waren de Nederlanders weer erg talrijk komen opdagen. De Côte de la Haussire, de Ourberg (Côte de Weveler), La Longue Virée (Côte du Mont) en de Côte de Saint Roch fungeerden als kuitenbijters op het heuvelachtige parcours. Net als vorig jaar zag een grote groep wielertoeristen in La Chouffe Classic de ideale voorbereiding op Climbing for Life 2016.

Na afloop konden alle deelnemers genieten van een verfrissende La Chouffe Soleil aangeboden door brouwerij Duvel-Moortgat

Vandaag geen eigen verslag maar gewoon wat noemenswaardigheden:

 • 4 man die de uitdaging van de “La Chouffe Classic” aan gaan. Christian, Pieter, Febian en Joshua. De overige mannen verkiezen een ritje vanuit Stein van 130 km met pauze in Clermont.
 • Drukte bij aankomst (08:10 uur) in Houffalize, zelf vinden we onze eigen “prive” parkeerplaats op amper 500 mtr vanaf de start.
 • Nieuw record van 6100 deelnemers. We kiezen zelf voor de tocht van 165 km
 • Bewolkte en frisse start (8:35 uur) , gedurende de dag meer zon en aangename temperatuur. Warm bij Brasserie d'Achouffe maar dat kan ook van de alcohol komen.
 • Direct vanaf het vertrek ziet Joshua als een berg op tegen de vele “bergjes” die ons te wachten staan. Zijn niet alleen de 15 officiële cote-tjes maar ook de vele onbekende bergjes en stukken vals plat die deze tocht tot een zware tocht maakt. Dik 2800 hm, ter vergelijking, de langste lus (250 km) van Limburgs  Mooiste die ook vandaag wordt gereden telt 2500 hm.
 • 4 bergjes met tijdopname. De 1ste de Haussire: twee auto’s blokkeren de zeer smalle weg waardoor een redelijke tijd niet meer mogelijk is. Einde van de tijdsopname meteen na het korte steile begin. Na een korte afdaling begint pas echt het gesodemieter. Steil, door het bos, benauwd door het ontbreken van wat rijwind. Febian komt als eerste boven. De definitieve doorbraak, en rol van kopman. (zou trouwens tijd worden ook) 2de De Ourberg: Febian, Christian en Pieter doen een poging. Resultaat nog effe afwachten, Christian als eerste boven. 3de tijdsopname. La Longe Viree, met twee Choufjes in de benen, snel vergeten. 4de  tijdsopname. Rue de Saint Roch, laatste steile beklimming vanuit het centrum van Houffalize voor degene die nog durven en iets over hebben. Max 20% gem 11%. Twee jaar geleden was Joshua de enige die het aandurfde, vandaag alle vier. Al na 100 meter bij een aantal tot grote spijt, op=op. Enkel onze vedergewicht (Febian) heeft nog over en komt als eerste boven. Hij is vandaag onze Kruijswijk.
 • 4 Verzorgingsposten. Gezellige drukte, standaard zaken. Behalve bij de laatste bevoorrading bij Brasserie d'Achouffe mogen we ons verheugen op een lekkere blonde La Chouffe. Dit jaar op de bon, slechts een per persoon. Maar dankzij wat acteerwerk weet Joshua er nog een tweede rondje uit te slepen. Hij verdient dit ook want hij heeft enorm afgezien, volgens eigen zegge al vanaf km 20. Verdiende pluim derhalve, puur op karakter. Pijn hebben we allemaal herhaaldelijk gevoeld  en afzien hoort nu eenmaal bij fietsen.
 • Twee keer 8% die gaan toch in de benen zitten, ondanks dat we er geregeld bij de Dikke Stein voor getraind hebben. Maar het zijn nog maar 12 km, met nog maar twee “bergjes”.
 • Uiteindelijk komen we weer veilig aan. Nadat de stuurnummers zijn ingeleverd nog een pitta/durum kebab. Heerlijk die smaakt. Geen pint meer er staat ons nog een terugreis te wachten.
 • Mooie tocht gereden in een schitterende omgeving. Met z’n vieren het werk weer keurig verdeeld. Tot onder aan de voet van Rue de Saint Roche (laatste klim) een gemiddelde snelheid van 28 km/u. Ook voor ons een nieuw record.
 • Nu thuis nog nagenieten van een, dik verdiend, flesje La Chouffe Soleil.Proost!
uitslagen chouffe
PDF – 75.5 KB 54 downloads
Afstand 162 km
Tijd 5:50 uur
gemiddelde 27,7 km/u
hoogtemeters 2808 HM
Deelnemers Christian, Pieter, Febian, Joshua

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb