Zaterdag 13 augustus 2016

Gepubliceerd op 14 augustus 2016 om 17:35

plat is het hie nie.

Vandaag nemen we deel aan de Rochefort Classic, de nieuwste telg uit de DVV Cycling Tour. De streek van de Famenne-Ardenne (dichtbij de Franse grens) ten zuiden van de Maas in de provincie Namen is adembenemend mooi en hierdoor een waar plezier voor elke fietsliefhebber. Op het parcours een opeenvolging van langere hellingen en mooie afdalingen waarbij je keer op keer onder de indruk geraakt van de prachtige en ongerepte natuur. Tussen al het groen rij je bovendien op verkeersluwe wegen en geraak je onderweg ook gecharmeerd door de authentieke en pittoreske dorpjes.  Althans zo beschrijft de organisatie deze tocht.

Vandaag eens geen verslag maar wat koersfeitjes en cijfers. Totale afstand 160 km,  2650 hoogtemeters,  17 officiële hellingen, mooi weer vanaf de start. 2200 deelnemers.  Doordat er drie bevoorradingen zijn kunnen we de rit opdelen in 4 blokken.

1ste Blok, 57 km,  gemiddelde snelheid tot dan is 29,2 km/u , 8 hellingen en al bijna 1000 HM op de teller. De hellingen variëren in lengte van 1,2 tot 2,3 km. De gemiddelde stijging%  schommelen tussen de 3 en 5%.  Inderdaad niet al te moeilijk. Klimmetjes die je in principe op het buitenblad kunt doen. Benen voelen goed. Omgeving is mooi.

2de Blok, slechts 37 km, slechts 2 hellingen, wel dik 500 HM in dit blok. Eerste helling dik 3 km, makkelijk lopend slechts 4% stijging . 2 de klim is nauwelijks een klim, je voelt amper dat je klimt. Wat het zwaar maakt in dit blok zijn de vele niet benoemde heuveltjes, vaak meer dan 6% stijging, hetgeen je wel meedraagt in de rest van de rit. Omgeving is nog mooier, wat meer door de bossen en vaak lange schitterende afdalingen. Het gemiddelde weten we op te halen tot 29,4 km/u.  Onderweg hoor ik een Belg tegen zijn fietsgenoot zeggen; “plat is het hie nie”. En hij heeft gelijk, vlakke stukken weg zijn hier een zeldzaamheid.

3de blok, wederom slechts 37 km,  3 beklimmingen en weer dik 500 HM in dit blok. We fietsen door Rouchehaut,  leuke toeristische stadje. Minder leuk is de beklimming, (cote de Rochehaut) volgens de organisatie 4,3 km, gem. 4,5%  en max 12,3%. Wat de organisatie wellicht vergeet is dat er nog een uitloper van een dikke kilometer volgt. Pittige beklimming met onderweg een schitterend uitzicht.  Voordat we weer bij de bevoorrading arriveren wederom een heerlijk lange afdaling, wellicht dat hierdoor het gemiddelde opgelopen is tot 29,6 km.  We hebben nu dik 2000 HM in de benen en 130 km. Benen beginnen al te protesteren.

4de blok. 30 km, de finale dus. 4 beklimmingen en wederom een dikke 500 HM. Het  venijn zit vandaag in de staart.  De eerste klim is weer een lopertje, ken nog. Maar bij de volgende 2 ken het bijna niet meer. We schrikken toch even als we de info onder aan de beklimming zien. Beide ongeveer 2 km, gem. 6-7% en max. 10-12%.  En dat toch over wat langere afstanden. Dit zijn twee rotzakken. De laatste is er een voor de show. 1 kilometer 4% gem.  makkie dus. Toch zijn het de benen daar niet mee eens. Gelukkig eindigen we weer met een leuke afdaling waarna we de finish bereiken. Het gemiddelde is teruggezakt tot 29 km/u. 

De eerste kennismaking met dit gebied was meteen een mooie kennismaking. Schitterend glooiend landschap, vele leuke binnenwegjes, “lekker” lopende beklimmingen, mooi lange afdalingen, schitterende vergezichten en natuurlijk vermoeide benen. Enige minpuntje is het mindere wegdek, maar dat zijn we wel gewend, van onze zuiderburen. Een mooie lange (12 uur onderweg) fietsdag sluiten we af bij de Dikke Stein na een autoritje van dik 1 ½ uur.  Je moet er toch iets voor over hebben,  maar het was de moeite waard.

 

 

verslag organsatie    

De eerste editie van de Rochefort Classic werd gereden onder een stralend zonnetje. Ongeveer 2200 sportievelingen lieten zich verleiden om de prachtige streek te verkennen.

De weergoden waren de Rochefort Classic, de nieuwste telg binnen de DVV Cycling Tour, bijzonder gunstig gezind. Heel wat sportievelingen schreven zich dankzij het aangename zomerweer nog last minute in. Met 2200 deelnemers werd de eerste editie een waar succes.

850 fietsers namen, mooi verdeeld, deel aan de 122 km en de 159 km. Nog eens zo'n vijfhonderd deelnemers sprongen op de fiets voor een tocht van 76 kilometer. Zo kon iedereen zich onder een genereus zonnetje ten volle voorbereiden voor de Climbing for Life Les 2 Alpes (18 tot 20 augustus) en de Géant des Ardennes op 27 augustus aanstaande.  

Met bijna drieduizend hoogtemeters, 2956 om precies te zijn, op de grote afstanden, waren de drie uitstekende bevoorradingen goed nieuws. De heuvelliefhebbers konden er even de dorst lessen, zoals dat ook moet bij dit soort ondernemingen.

Alle deelnemers konden ook profiteren van de adembenemende landschappen door een regio die wel vaker bezocht wordt door fietsliefhebbers, maar door een groot deel van de deelnemers aan de Cycling Tours van AP ondekt worden. Met lastige passages over bijvoorbeeld de Côte de Sart-Custinne, de Chemin du Bois of de Côte de la Croix-Javalle.

Wie een hele dag door typische Ardense landschappen en dorpjes heeft gereden, heeft natuurlijk nog veel om na te praten. Een zonovergoten terras met barbecue in Rochefort bracht de oplossing. De fietsclub van Rochefort bedeelde bovendien flesjes zonnecrème om rode fietsers daags nadien te vermijden. Het ritueel van de massage en de degustatie van gedroogd fruit van MANI werd natuurlijk niet overgeslagen voor iedereen huiswaarts keerde.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak een Gratis Website met JouwWeb