zaterdag 17 augustus 2013

Gepubliceerd op 17 augustus 2013 om 20:50

Vandaag weer een ouderwets pittig ritje, zeker niets voor pannenkoeken

De afgelopen weken was het Nic die vaak het woord Creppe ter sprake bracht. In dit geval een plaatsje cq heuveltje in de buurt van Spa, en dus niet de welbekende pannenkoek. Vandaag krijgt hij de culinaire vrijheid om van dit rondje Creppe een leuk gerechtje te maken. Alleen Arnaud kent dit ritje, reden waarom hij vandaag een beetje knor(r)ig is (van de gerechten, ja het is ver gezocht) , hij weet wat hem en dus ons te wachten staat. Met z’n zessen gaan we weer voortvarend van start, met ondanks de tegenwind, een strak tempo. Nic en Feebke doen de aftrap, na 15 km gevolgd door Christian en Pieter en  in Del Gulpen is het ook Arnaud die zich op kop laat zien. Enkel Jack, die nog een vrijkaartje heeft om achter in de bus plaats te nemen, heeft zich nog niet op kop laten zien. Vanuit Slenaken fietsen we via Teuven en Homburg richting Henri Chappelle. Met wind op kop niet echt “plesant”, zou de Belg zeggen. Vanaf nu wordt het werk netjes over de vijf mannen verdeeld en gaat het over bekend terrein en zonder problemen  richting Jelhay en Spa, waarbij we dus al het nodige klimwerk voorgeschoteld krijgen. Vlak voor Spa in Tiege, komen we een zestal dames en heren van TC Elsloo tegen die ook aan een lusje Spa bezig zijn. (toch even vermelden omdat zij ons ook vermelden in hun verslag) Vervolgens duiken we Spa in. Vanaf dan fietsen we richting Creppe en omdat Spa in een kommetje ligt moet er dus weer geklommen worden. Er volgt een mooi, onbekend heuvelachtig gebied met smalle weggetjes met daarin de Col de Creppe, althans volgens onze kok Nic. Op het kruispunt naar la Reid en Remouschamps  fietsen we rechtdoor richting Banneux,  met wel nog even een extra lusje om Becco en dus weer een extra heuveltje. Met inmiddels 95 km in de benen komen we in Banneux aan. Op het vaste terras hebben ze vandaag geen torte voor ons, alleen iets uit de grote kaart, zo probeert ons de garcon op zijn beste Frans duidelijk te maken. Uit fatsoen drinken we snel een cola en fietsen we vervolgens een paar kilometer verder naar de bakker waar ons een andere fietsclub uit Stein (MVT 2008) van op het terras begroet. Hier hebben ze wel vlaai en inmiddels heeft het zonnetje ons ook weten te vinden. De gastvrouw is zoals gewoonlijk  erg vriendelijk en pleurt alles op tafel, inclusief de rekening welke we meteen moeten betalen.  Na de pauze duiken we Pepinster in en volgt een voor ons onbekende klim naar Cornesse. Nic weet vandaag de juiste ingrediënten te vinden voor zijn pannenkoek. Via bekend en onbekend terrein fietsen we natuurlijk met de nodige omwegen terug naar Aubel. “ Normaal gaan we hier naar links”, maar vandaag lijkt niks normaal. De opeenvolging van heuveltjes begint er in te hakken dus besluiten we in Aubel de laatste col van de dag te nemen. Hier is het Pieter die op zoek lijkt te gaan naar de laatste bergpunten en een demarrage plaatst. Feebke reageert met “nei he begint de zeik alweer”. Maar het is dezelfde Feebke die nadat Pieter is teruggepakt in de tegenaanval gaat. Gelukkig blijft het vooralsnog  bij deze twee plaagstootjes en duiken we gezamenlijk richting s’Gravenvoeren van waar het richting Eijsden gaat. Via de standaard weg over het fietspad fietsen we in een strak tempo terug naar Meerssen. Om Jack tegemoet te komen blijven we onder de 40 km/u. In Bunde lijkt de finale in gang gezet te worden. Nic en Christian knallen de brug omhoog. Op het moment dat iedereen probeert te herstellen plaats Pieter een demarrage. Er wordt net even te lang getwijfeld door de overige mannen en de vogel is gevlogen. Er wordt geprobeerd de achtervolging te organiseren, maar het is Nic die net iets te hard gaat en ook de andere mannen achter laat. Maar zij geven zich ook nog niet gewonnen. Nic krijgt het gat met Pieter niet gedicht en komt dus in de bekende sjas patat. “Alles op een zakdoek” zou de Belg zeggen. Snelheden rond de 45 km/u. (na 165 km en dik 2000 HM) De situatie verandert niet en Pieter komt als eerste aan bij de Dikke Stein. De overige mannen druppelen een voor een binnen. Het culinaire gerecht wordt afgesloten met een heerlijke pint als toetje.  Het was weer een ouderwets ritje met een enerverende harde finale. Nic heeft zijn werk voortreffelijk gedaan en het smaakte naar meer.

ingezonden door Christian

Reactie plaatsen

Reacties

Dr. oetker
11 jaar geleden

Deze manier is de manier om ongeveer 8 pannenkoeken te bakken. Dit is natuurlijk anders per formaat koekenpan. Indien je te weinig pannenkoeken hebt, dan kun je eenvoudig meer pannenkoeken maken door een veelvoud van de ingrediënten hieronder te gebruiken. Dus 200 gram bloem en 300 gram melk kan ook 300 gram bloem en 450 gram melk zijn.

De ingrediënten
■200 gram bloem
■300 gram melk
■3 eieren
■genoeg boter of bakolie om de pannenkoeken niet te laten aanbranden
■een snufje zout
Qua ingrediënten kun je grofweg zeggen:

1.Het idee is om de bloem in een grote kom te doen.
2.Gooi hier de melk langzaam bij. Doe ondertussen telkens een ei bij de kom. Je kunt het mengsel met een garde of een mixer mixen. Zorg ervoor dat er aan het einde geen klontjes meer over zijn.
3.Als het beslag klaar is, oftewel de pannenkoekenmix, kan het bakken beginnen. Gooi eerst nog een snufje zout in de kom met het beslag, pas op: niet te veel!
4.Verhit 2 of 3 koekenpannen op een gaspitje en doe wat boter of olie in de koekenpan. Als dit gesmolten is, kun je wat beslag in de koekenpan gieten. Je zult even moeten aanvoelen wanneer de pannenkoek omgedraaid moet worden, hier is niet echt een richtlijn voor. Meestal duurt dit tussen de 1 á 2 minuten. Je kunt de pannenkoek hierna nog een minuutje bakken, dan is ie klaar! Bak ze totdat ze een beetje goudbruin worden.
5.Als er een pannenkoek klaar is, kun je het beste een vierde gaspitje of gasplaat gebruiken om een pan met heet water op te zetten. Zet aan de bovenkant van deze pan een bord. Doe de pannenkoeken op dit bord, op deze manier zullen ze warm blijven.
6.Is het beslag op! Is het genoeg? Je kunt de pannenkoeken dan opeten. Doe er stroop, gember of poedersuiker op en… Eet smakelijk!





mw bakgraag
11 jaar geleden

Geachte dr Oetker,
Ik heb uw recept uitgeprobeerd. Ze smaken overheerlijk, alleen zitten er eierschalen tussen. Ligt dit aan mij of hoort dit bij dit recept. Heb precies gedaan zoals u zei "een ei in de kom doen". Of moet ik het ei schillen alvorens ik het in de kom doe. Graag uw reactie.

Mw Bakgraag

webmaster
11 jaar geleden

Geachte mw Bakgraag en Dr Oetker.
Wil u er op wijzen dat dit geen baksite is maar een site over wielrennen. Er zitten inderdaad een aantal pannenkoeken in de ploeg, en sommige zijn snel aangebrand, andere plakken weer als stroop aan je wiel, maar dit ter zijde. Ik zal u aanmelden bij het programma "Heel Holland bakt"

gr, de webmaster

Wim Daniëls
11 jaar geleden

Geachte Dr. Oetker, Mw Bakgraag en Webmaster,

In uw aller belang toch even een belangrijke nuance. Crepe is en frans woord en betekent eigenlijk niet pannenkoek.Wij hebben er een ander woord voor wat er meer op lijkt: Flensje. Maar dit is het ook weer niet helemaal. Bij een Crepe is er sprake van een dun beslag dit in tegenstelling tot het dikke beslag van de pannenkoek. Een echt Nederlands woord bestaat er niet voor.Tot zover het verschil. Ik hoop dat dit nu voor eens en altijd duidelijk is.

En Mw Bakgraag, voordat u inschrijft voor de Heel Holland Bakt, raad ik u aan toch nog eens goed te beraden over wat te doen met eierschaal! Verder wens ik iedereen veel succes toe.

Uw Neerlandicus