Tip tegen de conditiedip

Gepubliceerd op 21 augustus 2015 om 21:32

hoe moet ik opnieuw beginnen te trainen na een paar weken rust?

 

VRAAG: Na mijn eerste doelen (de voorjaarscyclo's) ben ik wat stilgevallen. Kan ik nu direct weer voluit beginnen trainen of moet ik opnieuw vanaf nul beginnen opbouwen?

ANTWOORD (Wim Van Hoolst, Energy Lab): We hebben allemaal wel een periode waarin we, vaak met flinke tegenzin, minder met de fiets kunnen rijden dan gepland. Naast een slecht humeur en verveling, kan het ook nefast zijn voor de schitterende conditie waarin je verkeerde. Als iemand een brood naar je gooide, kwam het gesneden terug. Maar een korte rustperiode kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Je moet voor jezelf de beste combinatie vinden tussen trainen en rusten en daarbij kun je je houden aan enkele basisregeltjes.

STEKKER ERUIT

Wie zowel de voorjaarscyclo's wil rijden als de najaarsritten en alles wat ertussen ligt, moet zeker zijn capaciteiten kennen, want een heel seizoen koersen is naast fysiek ook mentaal zeer vermoeiend. Als je een voorjaarsklassieker gereden hebt en je plant een tweede klassieker in augustus of september, kan het absoluut geen kwaad om de fiets tien dagen volledig aan de kant te laten staan. Trek de stekker eruit en ga eens op reis zonder je fiets. Weersta ook op je vakantiebestemming aan de drang om een tweewieler te berijden. Na die tiendaagse periode van complete rust mag je de trainingen hervatten. Dan voelen de meesten zich een pak beter en dat zal duidelijk merkbaar zijn in het tweede luik van het wielerseizoen. Door je lichaam enkele dagen recuperatie te gunnen, ben je opnieuw voldoende fris om nieuwe doelen na te streven. Op fysiek vlak, maar ook mentaal ben je dan weer sterk genoeg om af te zien en diep te gaan. Ten slotte zal je merken dat je ook later op het seizoen nog kwalitatieve trainingen kan afwerken waar het anders harken zou worden.

REGEL: 1/1.5

Wanneer je de fiets langer dan tien dagen niet aanraakt, spreken we over een heel andere aanpak. Hoe langer de rustpauze, hoe langer het zal duren eer je terug dat goede vormpeil te pakken hebt. Stel nu dat je vier weken niet trainde, dan moet je een zestal weken werken om hetzelfde niveau te bereiken. De verhouding rustperiode (in weken uitgedrukt) - trainingsperiode (ook in weken uitgedrukt) om terug op niveau te komen is 1/1.5. "Een weekje extra zal nu ook het verschil niet maken", kun je dus beter achterwege laten als excuus. Maar staar je niet blind op deze regel: bij sommigen gaat het iets sneller dan bij anderen om terug hoogdagen te beleven.

Wie zich specifiek voorbereidde op voorjaarscyclo's zoals de Ronde van Vlaanderen, moet echter niet beginnen panikeren bij een tijdje inactiviteit. Om die cyclo's te kunnen rijden, had je waarschijnlijk al een goede opbouwperiode uitgestippeld. Die brede basisconditie kan zeker in je voordeel spelen doorheen het wielerjaar. Als je een tijdje out bent, heb je toch die kilometers al in de benen en moet je niet vanaf nul herbeginnen. Want op een korte periode verlies je niet veel van je capaciteiten. Na twee à drie weken trainen ben je zeker terug op niveau. Wie zich langer niet bezighoudt met de fiets, moet de regel 1/1.5 onthouden. En wat meer tijd proberen vrijmaken. Of discipline kweken...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.